top of page

ZINEK - ZDRAVÉ TĚLO, KRÁSNÁ PLEŤ I VLASY


Není uplně známé, že Zinek je po hořčíku nejdůležitějším minerálem v lidském organismu a zajišťuje správnou a zdravou funkci našeho těla. Podporuje imunitu tím, že aktivuje buňky, chránící náš organismus a ničí patogeny, které na náš organismus útočí.

Nachází se ve všech buňkách našeho těla a podílí se na jejich růstu a jejich dělení . Napomáhá k normální činnosti nervové soustavy, svalů, kostí. Je důležitý při tvorbě DNA, při hojení ran a poškozených tkání, při budování bílkovin, podporuje imunitní funkce a snižuje zánětlivost v těle. Pomáhá mobilizovat bílé krvinky, které jsou následně vyslány do míst, kde je jich třeba. Zajímavostí je, že lidé potýkající se s autoimunitními onemocněními mívají obvykle nižší hladinu zinku. Zároveň je přímá souvislot s nedostakem zinku a "pouhém" nachlazení, kdy je také vhodné zinek a ideálně jeho kombinace s dalšími vitamíny, přidávat.

Na jeho příjem by se měli zaměřit i senioři, protože hraje velmi podstatnou roli v prevenci chronických a degenerativních onemocnění spojovaných se stárnutím.

Zinek spolu s hořčíkem a vitamínem B6 přispívají k normálnímu energetickému metabolismu. Jeho vstřebatelnost je především v tenkém střevě. Váže se na proteiny (bílkoviny). Na snížené funkci vstřebávání a následné větší spotřebě zinku do našeho těla se můžou podepisovat věci typu konzumace alkoholu, jezení průmyslově zpracováných potravin, užívání některých léků, hormonální antikoncepce, ale strava bohatá na příliš mnoho tuků, jednoduchých cukrů a velkého množství výrobků z bílé mouky.

Zinek a zdravé a krásné vlasy

Zinek také zásadně ovlivňuje kvalitu naší pokožky, pleti, nehtů a vlasů tím, že podporuje funkci a produkci kolagenu, který tvoří naši pojivovou tkáň. Za jeden z důvodů alopecie se považuje právě nedostatek zinku. Je prokázáno, že hladina zinku ve vlasech klientů trpících nadměrným vypadáváním vlasů je výrazně nižší. Zinek je klíčovým prvkem v růstovém cyklu vlasů a folikuly ho potřebují, aby mohly produkovat nové vlasy, proto samotný nedostatek zinku může ovlivnit i růst a délku vlasů. Zinek také chrání kůži proti různým infekcím či zánětům a je to vhodná pomoc ke snížení vzniku akné. Kůže se neustále obnovuje a proces obnovy závisí také na zinku.


Zinek a mužské zdraví

Zinek má také příznivý a přímý vliv na hladinu testosteronu, což znamená, že přidání zinku je vhodné nejen v mladém věku jako podpora a regulace plodnosti, či pro růst svalové hmoty a distribuce tuků, ale i v pokročilejším věku, kdy hladina testosteronu klesá a zinek tyto hodnoty umí až zdvojnásobit.



Projevy nedostatku zinku

Se projevuje v podobách např. jako je suchost pleti, zvýšené padání či lámání vlasů, alopecie, kožní a pleťové vyrážky či alergie, ale také lupenka či jiné ekzémy, častější nachlazení, střevní problémy, horší hojení ran, únavou, nechutenstvím, bolavými zanícenými koutky úst.


Jak získat zinek přírodní cestou

Přírodní a přirozenou cestou k zinku můžeme dopomoci správnou skladbou potravin. Bohatým zdrojem zinku je červené maso, vnitřnosti, vejce a sýry. To vše ideálně ze zdravých chovů. Dále v rostlinné formě získáme zinek konzumací potravin jako jsou různá semínka (např. dýňová, konopná, slunečnicová) a ořechy (např. kešu), luštěniny (čočka, fazole, cizrna).


Bohužel příjem zinku z potravin ( např. mléko, díky obsaženému kaseinu jeho vstřebávání zhoršuje) není v dnešní době pro naše tělo optimální a dostačující. Proto je vhodné tyto minerály suplementovat, ideálně v formě Bisglycinát zinečnatý ,který je považován za nejúčinnější formu zinku, protože má vysokou vstřebatelnost, biologickou dostupnost a je šetrný k žaludku. Tato chelátová forma zinku není pro tělo pouze vysoce využitelnou, ale je také šetrná k trávicímu ústrojí. Oproti jiným využitelným formám totiž nezpůsobuje nalačno nevolnost, která souvisí s nízkou hladinou HCL v žaludku. Nízkou hladinou kyseliny cholorovodíkové trpí převážná část populace.

Zinek bisglycinát je zároveň jedinou formou zinku, jejíž vstřebávání je méně ovlivněno přítomností fytátů ve stravě. Fytáty jsou látky v obilovinách a sóji, které inhibují absorpci zinku. Stravu bohatou na fytáty mohou mít především vegani, proto by měli tuto formu zinku preferovat.





62 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page