top of page

NAŠE PLEŤ I SKALP :-)

Aktualizováno: 11. 2. 2023

Pokožka a to ne jen naše kůže po celém těle, ale i pleť a pokožka vlasů, potřebuje správnou výživu, hydrataci a péči.

Naše pleť na obličeji pokračuje a nad čelem se z ní stává pokožka vlasů. Je to stále ta stejná pokožka jako na obličeji s téměř totožnými potřebami jako naše pleť. Zatímco ale pleti pěči spíše dopřáváme, protože je vidět a je naší vizitkou, tak na vlasovou pokožku tak trochu zapomínáme a naše soustředění se opět vrhá na místo, které je vidět a to jsou naše vlasy. Často, ale zapomínáme, že naše vlasy rostou právě z naší vlasové pokožky a jsou takovým ukazatelem našeho zdravotního stavu a stylu života jaký máme. Stejně jako pleť na našem obličeji.

Abychom měly krásnou a pružnou pleť na tváři i “pod vlasy”, musíme nejdříve správně a dostatečně vyživovat naše tělo. Samozřejmě velký podíl hraje i naše genetická dispozice, které se, ale dle mého soudu, dá životním stylem a přístupem k sobě sama, do určité míry předejít, popř. ji ovlivnit, potlačit, podpořit…

Bohužel nedílnou součátí našich životů jsou různé hormonální změny a disbalance, které mají na svědomí např. zvýšené padání vlasů, zhoršení stavu pleti, přibývání na váze, zadržování vody v těle, atd.. ať už to jsou věci běžné a přirozené jako je puberta, těhotenství, porod, menopauza. Nebo např. nějaké onemocnění jako dysfunkce štítné žlázy apod. Samozřejmě velký podíl na naší pleti i vlasech má např. hormonální antikoncepce, pravidelná medikace, antidepresiva, ATB, narkóza…A opravdu velké téma a viník mnoha neduhů i výše posaných je STRES! , který nás v dnešní době bohužel provází na každém kroku, v každém odvětví, situaci a teď už i věku :-( Stejně tak přehnané nároky sama na sebe, velké fyzické vypětí např. při cvičení nebo neadekvátní tlak na svůj vzhled, může a často i má za následek zhoršenou kvalitu vlasů, jejich vypadávání a špatnou kvalitu pleti. O těle jako takovém nemluvě.

Jak o sebe tedy správně pečovat, abychom byly stále mladistvé, pružné, čilé, zdravé a krásné? Především si zajistit dostatečný přísun bílkovin, vitamínů a minerálů. Dodržovat pitný režim, dostatečně odpočívat a to ne jen fyzicky, ale i duševně. Dále je třeba se o naši vlasovou pokožku, pleť i vlasy správně starat. Základem je mít pleť, pokožku hlavy i vlasy správně vyčištěné. Bez odstranění nasbíraných nánosů a vrstev by se do naší, tím vším pokryté pokožky vůbec nic nedostalo. Vše ulpí jen na povrchu a jsou to jen vyhozená snaha a peníze za něco, co ani nemá šanci splnit svůj účel. Dále je třeba volit kavlitní produkty přesně pro potřeby naší pleti, abychom opět neminuly energii a peníze za něco, co sice naší kamarádce krásné funguje, ale nám, protože máme uplně jiné potřeby to může i uškodit. Takže je vždy dobré a rozumné se poradit s někým, kdo dané problematice, vaší pleti, vaší pokožce a vašim vlasům porozumí a pozná co právě vy potřebujete. Zároveň je potřeba si uvědomit, že naše pokožky mají jinou potřebu v létě a jinou v zimě. Jinak se chová naše kůže např. v periodě a jinak když máme chřipku. To vše je třeba zohlednit a s vlídnotí a trpělivostí k sobě přistupovat. Jsme ženy a jsme cyklické. To znamená, že je třeba si i dopřát odpočinku, když si ho naše tělo žádá (alepoň částečně, trochu, malinko) a více poslouchat svá těla, která k nám skrzeva naše těla i myšlenky stále hovoří. I to přispívá k naší pohodě a tím pádem k lepšímu stavu všeho výše zmíněného.

Tady je vidět, že jedno bez druhého prostě fungovat nemůže. Opět zmiňuji onen propojený “trojuhelník” kdy na jednom vrcholu je správná péče a výživa těla, na dalším je správná péče a výživa naší duše a na dalším stejně důležitém vrcholu je správná a důkladná péče zvenčí. Jakmile jeden vrchol zaostává, není to již trojůhelník, není to vyvážené a vždy jedna strana bude na úkor té druhé.









28 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page