top of page

POŠKOZENÍ VLASU a pár zajímavostí

Aktualizováno: 12. 2. 2023




Přátelé, přináším Vám článek, který jsem psala v dubnu do naší salonkové skupiny a napadlo mě, že by to mohlo zajímat i někoho zvenčí. Nastiňuje můj pohled na zdraví vlasů. A pár zajímavostí.

Každý vlas je v jiné kondici. Každý vlas má za sebou jinou historii a jsou na něj používány jiné produkty. S každým vlasem je jinak zacházeno a ke každému vlasu je nutné přistupovat individuálně.

To co některým vlasům sedne, nemusí sednou těm vašim . To co vyhovuje kolegyni v práci, rozhodně nemusí a nejspíš nebude vyhovovat vám a to co jedny vlasy zvládnou za dvě návštěvy u kadeřnice, druhé vlasy budou potřebovat návštěv šest… je to prostě o vlastnosti a stavu vlasu, o přístupu k němu, o domácí péči (ano, už pouhé jedno mytí se může na vlasech promítnout), o způsobu česání, mytí, o tom jak spíte, o trvdosti vody, o stravě, o lécích a doplňcích….. Je toho prostě moc, co všechno se ve vlasech promítne a s čím vším se musí vaše vlasy každý den utkat. Čím dříve zjistíte co konkrétně vaše vlasy potřebují, tím dříve vás budou poslouchat a budou vám dělat radost.

Často zmiňuji jak vlas a jeho průřez vypadá a co vše se na vlasech i uvnitř vlasu promítne. Porézní, tedy většinou poškozený vlas vypadá pod mikroskopem jinak, než vlas zdravý. Takový vlas je hrubý, drsný a bez lesku. Pro lepší představu přináším obrázky vlasů v různém stádiu poréznosti tedy poškození.

Vlas si můžete představit např. jako borovou šišku. Uvnitř šišky je hmota, kterou nazíváme Kortex, tu obaluje hmota, které říkáme Medula a šupinám po obvodu šišky říkáme Kutikula.

Kutikula je (šupinatá vrstva), která tvoří přirozenou vrstvu a chrání vlas před vnějším prostředím. Stav kutikuly ovlivňuje vzhled vašich vlasů, hlavně jejich lesk. Kutikulu uhlazuje a uzavírá kondicioner a správné vyfoukání fenem a kvalitním kartáčem.

Medula, je dřeň cenrální část vlasu. Ne u všech vlasů je uprostřed, u dlouhých vlasů se nachází zpravidla jen u kořínků.

Kortex je kůra vlasu jakoby vláknitá vrstva, která zabírá zhruba 80 % vlastní vlasové hmoty. Skládá se z protáhlých neživých buněk (vláken keratinu - Keratin je stavební bílkovina řazená mezi skleroproteiny. Keratin je nerozpustný ve vodě. Konečný tvar molekuly - terciární strukturu - zajišťují disulfidické můstky (které umí spojit můj oblíbený Olaplex!. Při rovnání vlasů teplem se právě tato přirozená struktura ztrácí a ničí se disulfidické můstky. Existují dva typy keratinů)

Při nepravidelném uspořádání kortexu, především pokud jsou vlasy upravované trvalou preparací, barvením či odbarvováním, vzniká parakortex. Obě tyto části se od sebe liší nejen fyzikálním a chemicky rozdílným složením aminokyselin, ale také různou chemickou reaktivitou. Jednotlivé vláknité makrofigrily jsou spojené buněčnými membránami a proteinovým tmelem. V kortexu se nacházejí shluky pigmentových zrn, které se jeví jako tmavé skvrny (ostrůvky) mezi fibrilami.

Z chemického hlediska vlasy obsahují uhlík, vodík, kyslík, dusík, železo, měď, zinek, jód, 20 různých druhů aminokyselin, proteiny, lipidy a vodu (asi 12 % hmotnosti vlasu). Vlas po chemické stránce: Původně měkká buničitá bílkovinná hmota prekeratin se keratinizací neboli rohovatěním mění v pevnou hmotu keratin.

Jediné vlasové vlákno dokáže udržet 100 gramové závaží.

V průměru mají na hlavě nejvíce vlasů světlovlasí lidé (okolo 140 000), nejméně zrzaví (asi 80 000). Každý vlasový kořínek má přitom v průběhu existence (postupně) až 12 vlasů. Průměrná tloušťka vlasu je 42–95 mikrometrů. Muži mají vlasy nejsilnější v týlu, avšak ženské vlasy jsou silnější než mužské. Člověk bez rozdílu pohlaví má pod pokožkou 2 až 5 milionů vlasových váčků. Počet a druh váčků je dán už při narození. Vlas roste přibližně 2–6 let a potom vypadne. Denně vypadne člověku asi 100 vlasů a to v případě, že nemá s vlasy žádné problémy. Každý den vlasy povyrostou o 0,2–0,45 mm.

Padání vlasů se rozděluje na vratné (dočasné) a nevratné. Příčinami vratného vypadávání může být stres, těhotenství nebo například nedostatek vitamínů. Častou příčinou padání vlasů je užívání některých léků (například léky na akné, hormonální terapie, epileptika, léky potlačující imunitní systém, léky na snížení cholesterolu atd.)

Různé zbarvení vlasů je dáno hlavně geneticky. Jedině tvar a vnitřní skladba melaninových zrn rozhodují o tom, zda vlasy mají barvu tmavou nebo světlou. Počet pigmentových zrn ovlivňuje pouze intenzitu zbarvení.

Po 85. roku života jsou vlasy téměř u všech lidí naprosto bezbarvé – z důvodu nedostatku melaninu – látky tvořené pigmentovými buňkami. Pokud tyto buňky přestanou fungovat, vlas je bílý.

Na obrázku A. je zdravý, uhlazený vlas bez poškození a poréznosti tedy laicky řečeno uzavřený. Znázorněné šupinky na povrchu (kutikula) jsou uzavřené a hladké. Takové vlasy nejsou nikdy barvené, jsou šetrně česané, správně a dobře myté se správně zvolenými produkty. Nejsou fenované, žehlené. Jsou ošetřené proti dlouhodobému slunečnímu jasu, nejsou příliš máčeny v chlorované či mořské vodě…atd. Takové vlasy jsou na dotek vláčné, hebké a lesklé. Dobře se rozčesávají…Takže v dnešní době téměř nemožné…

Vlasy na obrázku B. jsou vlasy s mírně zvednutými šupinkami, tedy vlasy běžného člověka, který si občas zajde do bazénu, občas si vlasy vyfouká. Má dobře zvolenou domácí i profesionální péči. Snaží se vše dělat správně, ale už třeba pouhé nešetrné drhnutí ručníkem nebo drsnější rozčesávání se takto může na vlasech projevit. U těchto vlasů doporučuji používat kvalitní a přesně zvolený šampon, kondicioner a občas je dobré péči proložit maskou určenou typu vlasu. Je dobré vlasy po umytí šetrně vysušit pomocí dobře zvoleného kartáče a správné techniky fenování, bez použití horkého vzduchu.

Vlasy na obrázku C. jsou již poškozené. A to nejčastěji nešetrným, neodborným a častým barvením, nadměrným stylingem, nadměrným žehlením bez použití ochraných prostředků atd. Často za poškození mohou také “levné” produkty které fungují na bázi alkoholu právě v kombinaci s nadměrným stylingem či fenováním a špatně zvolenou péčí. Takové vlasy jsou suché a jakoby šustivé na omak, jsou bez lesku a křehké… Tady doporučuji před nebo při barvení použít Olaplex jako treatment. Následně vhodně zvolený kvalitní šampon, určitě vždy! použít kvalitní kondicioner a masku. Velmi dobré a vhodné je použít nějaký bezoplachový přípravek, který vlas obalí a ochrání před dalšími úkony.

O kvalitním hřebenu a šetrném fenování s přidáním ochranné péče, nemluvě.

Obrázek s písmenkem D. je již alarmující. Bývají to většinou opakované a nebo velmi nešetrně barvené a hlavně zesvětlované a melírované vlasy, které se buď ulomí již při barvení a nebo velmi záhy. Právě tyto vlasy tzv. upadávají - často to s některými z vás řeším v salonku, kdy se často ulamují okolo obličeje (tam bývají vlasy slabší a jsou více vystavené všem vlivům) Vlasy v takovém stavu není vůbec snadné zachránit.

Můžeme ale udělat vše proto, abychom zachránily vlasy, které nejsou v tomto stádiu, aby nedopadly stejně. Tady opět, k zachování kondice ostatních vlasů velmi důrazně doporučuji vlasy již dále nebarvit, pokud je to přeci jen nezbytné tak určitě za použití Olaplexu, kvalitního šamponu, kondicioneru a masky!! Určitě doporučuji použít ochranné prostředky při fenování a vlasy raději nežehlit. Velmi šetrně prosušovat ručníkem a čekat, až se vlasy vzpamatují.

Obrázek E. znázorňuje roztřepený koneček. Pokud tedy vlasy pravidelně nezastřihujete a neošetřujete, dopadne takto. Pokud jsou vlasy namáhány (což jsou téměř vždy, pokud jsou delší, odírají se o oblečení, češete je, stahujete atd) vlasy se po čase začnou třepit. Stačí malá oděrka, která se zachytí o ručník, polštář…a rozřepení pokračuje dál a výš…Vlas slábne, chátrá a ulamuje se. Opět velmi záleží na domácí a profi péči.

Obrázek F. ukazuje zauzlovaný a zacuchaný vlas, který je nešetrně rozčesáván. Často takto končí stále utahované vlasy na stejném místě, které při přílišném a opakovaném utažení nebo neštrným svazováním (tvrdé, gumové gumičky) pomalu praskají a ulamují se a následně se opět ulamují. (Klasický pohyb u povolující se gumičky... vezmu vlasy do obou ruk, rozdělím do dvou pramenů a těsně pod gumičkou prameny roztáhnu, tudíž utáhnu vlasy a gumičku tak umístím výš…)Vlasy trpí, kutikula se otevírá a pokud tento pohyb děláte x denně, tak na oslabení/ulomení je zaděláno…Také naše časté téma v salonu.

Na obrázku G. jsou prodlužované vlasy, což je jiná kategorie, kterou já osobně nedoporučuji vůbec, ale to je jenom můj osobní názor, proto tuto službu nanabízím...

Tak toliko ve zkratce k poškození vlasů. Děkuji, pokud jste dočetly až sem, jsem potěšena!


199 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page